Winkelmandje - 0.00
Logo
Blog
Spaanse wijn, de diversiteit van Castilië en Leon
CTW

Spaanse wijn, de diversiteit van Castilië en Leon

In het Nederlands heet het gebied Castilië en Leon. Deze grote regio vinden we terug in het noordmidden van Spanje en centraal boven Madrid. Een gebied met een behoorlijke arsenaal aan wijn. Spanje staat samen met China bovenaan met de meeste hectare wijngrond, waarbij diverse kleinere wijnteelten te vinden zijn in Castilla y Leon. De meest bekende wijngebieden zijn Ribera del Duero, Rueda, Toro en Cigales. Aan de grens met Asturië en Galicië ligt de kleine wijnstreek Bierzo dat als wijngebied hoogwaardige wijnen produceert. Met de relatief onbekende wijngebieden Arribes en Arlanza heeft Castilla y Leon maar liefst 7 gebieden met een Denominación de Origen en is kwaliteit en origine dus gewaarborgd.

Castilla y Leon kent vele prachtige historische steden als Salamanca, Avila en Segovia. Valladolid is de hoofdstad en het centrum van deze regio.

Het uitgestrekte gebied kent diverse weersomstandigheden, hoogtes en bodemsoorten. Over het algemeen is het zomers vrij droog, waarbij Bierzo door invloeden van zee en bergen het meest groene deel kent. De winters zijn relatief kort, maar vrij straf en ten zuiden van de regio zijn de winters weer vrij mild. De meest voorkomende bodem voor de wijnteelt is kalksteen, maar ook zanderig grind, klei, graniet en leisteen (Bierzo) maken deel uit van de grondsoort. De hoogtes verschillen van 700 tot zelfs 1000 meter.

Bekendste witte druif (er is natuurlijk meer) is de Verdejo dat in Rueda haar thuisbasis heeft en met de Pluma Blanca hebben we meer dan een “huiswijn” voor restaurants en zelfs bedrijven. De blauwe Tinta de Toro is een familielid van de Tempranillo en geeft veelal volle rode wijnen. Daarnaast produceren Ebano en El Inicio uitstekende Tempranillo wijnen.

CTW heeft een bewuste keuze gemaakt voor wijnen uit Castilië en Leon, hele goede wijnen voor een goede prijs, waarbij de kwaliteit van onze wijnhuizen in de breedte wijnsport is gegarandeerd. Daarbij werken we nauw samen met veelal kleinere wijnhuizen, waarbij de commerciële wijnen een wat minder grotere rol speelt. Deze wijnhuizen kennen een gelimiteerde productie van het hogere segment. Een regio met stip op de lijst van bovengemiddelde kwaliteitswijnen.

 

Categories: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact

CTW International fine wines

Chamber of Commerce Kvk 52422267

Company e-mail

mail@ctwfinewines.com

By Phone

+31 6 237 455 93

Visitors Location

Di Vinum Artem, Van Weedestraat 29, 3761 CB Soest